Ako vybrať vysávač - Výkonné a kvalitné vysávače 2021 » Profivac
+421 908 246 780
Napíšte nám

Ako vybrať vysávač - Výkonné a kvalitné vysávače 2021

Pokazil sa vám vysávač a neviete, podľa čoho vybrať nový? Na trhu je dnes veľa druhov a môže byť ťažké zvoliť si ten správny. Prinášame vám preto tipy, ako vybrať vysávač vhodný pre vašu domácnosť.

V tomto článku sa dozviete o rozličných typoch vysávačov ako sú:

  • Klasický vysávač
  • Centrálny vysávač
  • Robotický vysávač 
  • Tyčový vysávač
  • Vodný vysávač

ako vybrať vysávač

Klasický vysávač

Klasické vysávače sa delia podľa spôsobu filtrácie na vreckové a bezvreckové. Oba typy majú svoje výhody aj nevýhody. Pri vysávačoch, ktoré odvádzajú prach a nečistoty do vrecka, myslite pri kúpe na jeho veľkosť. Tú by ste si mali zvoliť podľa podlahovej plochy. Pri byte do 50 m2 postačujú vrecká s kapacitou 2 – 2,5 litra, priestor s plochou do 150 m2 by mal mať vrecko s objemom 3 – 4 litre. 

Bezvreckový vysávač

cyklonovy vysavac

 

U bezvreckových vysávačov nahrádza vrecká špeciálna nádoba. Neprítomnosť vrecka však neznamená nižšiu čistotu vyfúknutého vzduchu pri vysávaní. Vnútorný HEPA filter dokáže zachytiť aj tie najmenšie čiastočky.

Výhodou je, že nemusíte kupovať stále nové vrecká, a tak ušetríte. Zbernú nádobu však treba čistiť po každom vysávaní. Navyše, čistenie je menej hygienické ako pri uzavretom vrecku.

Centrálny vysávač

Centrálny vysávač funguje na úplne inak ako bežné vysávače. Hlavný rozdiel je v tom, že pri centrálnom vysávaní nemusíte za sebou ťahať agregát, nádobu na prach ani kábel. Centrálna jednotka je totiž umiestnená mimo obytných priestorov, napr. v technickej miestnosti, pivnici, garáži a pod.

Pri vysávaní len zapojíte hadicu do špeciálnej zásuvky a potrubie v stene odsaje prach a nečistoty priamo do centrálnej jednotky. Takýto spôsob upratovania oceníte najmä vtedy, ak máte problémy s dýchaním či alergiu na prach. xistuje viacero druhov centrálnych vysávačov. Pri výbere konkrétneho modelu si môžete pomôcť rôznymi kritériami, ako je dĺžka záruky, veľkosť podlahovej plochy, na ktorej budete vysávač používať, odolnosť konštrukcie, materiál a kvalita použitých komponentov, napr. motorov a systému filtrácie.

SetWidth2360 Zentralstaubsauger Aufbau und Funktion

Robotický vysávač

Hlavným benefitom robotických vysávačov je samostatná prevádzka. Tá šetrí čas a energiu. Pri takomto type sa však treba zamyslieť, či úspora času a energie stojí za nižšiu kvalitu vysávania v domácnosti. Robotický vysávač totiž nikdy nepovysáva poličky, sedačku a ani schody.

Niektoré typy majú problém s prekonávaním prekážok, ako je prah či koberec, preto sa viac hodia len ako doplnkový vysávač. Najnovšou alternatívou robotického vysávača je model, ktorému nemusíte ručne vyprázdňovať nádobu na prach, ale je schopný samostatne sa pripojiť na zásuvku centrálneho vysávača a automaticky ju vyprázdniť aj vyčistiť filter. Jedným z modelov je napríklad ProfiVac ROBOTO.

robotický vysávač

Tyčový vysávač

Tyčový vysávač je v domácnosti praktickým pomocníkom. Je skladný, nezaberá veľa miesta a keďže viaceré modely sú bez napájacieho kábla, dá sa s nimi vysávať aj tam, kde sa klasický vysávač nedostane. Je preto skvelým doplnkovým vysávačom. 

Nevýhodou je však menšia nádoba na prach, ktorú pri vysávaní celej domácnosti treba často vyprázdňovať. V obchodoch nájdete aj modely tyčových vysávačov 2v1, ktoré sú doplnené o menšie ručné vysávače, vhodné napríklad na vysávanie omrviniek či upratovanie auta. 

Vodný vysávač

Nečistoty nasaté vodným vysávačom putujú do špeciálnej nádoby, ktorá obsahuje vodu. Vysávač ponúka kontinuálnu (plynulú) silu sacieho výkonu. Keďže funguje na báze vody a nie vrecúšok, povysávaný predmet sa dá vytiahnuť bez akýchkoľvek problémov. Tieto vysávače sú celkom ťažké a horšie sa s nimi manipuluje. Po každom vysávaní takisto musíte vyliať vodu a nádobu dôkladne vyčistiť. 


centrálny vysávač
Na čo ešte treba myslieť pri výbere vysávača

Výkon vs. príkon

Dôležitým kritériom pri výbere vysávača je sací výkon. Ten sa líši v závislosti od výrobcu a ceny. Pri výbere si všímajte údaje ako napríklad prietok vzduchu za sekundu, sací podtlak, alebo sací výkon udávaný v jednotkách –AirWatts. Priemerný vysávač pre domácnosť má sací výkon okolo 150 – 220 AirWatts, zatiaľ čo výkon centrálnych vysávačov je od cca 400 AirWatts vyššie. Je bežné, že centrálny vysávač má sací výkon 700 – 1.000 AirWatts. 

Pri výbere vysávača sa nenechajte zmiasť jeho príkonom, ktorého hodnoty sú aktuálne obmedzené na 900 W u vysávačov pre domácnosť, ale u centrálnych vysávačov možu dosahovať aj 3.000 W. Tento údaj vám neprezradí silu vysávania, ale to, koľko elektrickej energie vysávač minie.

AKČNÝ RÁDIUS 

Ďalším parametrom je akčný rádius. Tensa týka najmä klasických vysávačov, a ovplyvňuje ho dĺžka šnúry a hadice. Dostatočne dlhá hadica aj šnúra šetrí čas pri prepájaní vysávača do inej elektrickej zásuvky, a tak sa jednoducho dostanete do každej miestnosti. 

Výhodnou vlastnosťou vysávača je aj samonavíjanie, vďaka ktorému sa dĺžka šnúry automaticky prispôsobí, a nebudete sa do nej zamotávať. Pri centrálnom vysávaní, problémy so šnúrou odpadajú, keďže pracujete len s hadicou a špeciálnou zásuvkou.

HLUČNOSŤ

Tento parameter neovplyvňuje kvalitu vysávania, no výrazne zvyšuje komfort pri používaní. Tichšie modely bežných vysávačov dosahujú hlučnosť približne 70 až 75 dB To je približne na úrovni bežného ľudského rozhovoru. Hlučnosť centrálnych vysávačov pre domácnosť Profivac sa pohybuje do 58 dB, no centrálna jednotka sa nachádza mimo bytu či domu. Takéto vysávanie je teda mimoriadne tiché a komfortné.

FILTRÁCIA

Filtrácia pomáha zbavovať nasatý vzduch nečistôt. Bežný vysávač nasáva vzduch, filter ho prečistí a opäť vyfúkne von. Ak filter nefunguje správne, do bytu vyfukuje okrem vzduchu aj množstvo nasatého prachu. Najviac sa osvedčili vysávače s HEPA filtrom, no najdokonalejší systém filtrácie má centrálnevysávanie. Pri tom sa nasatý vzduch nevracia naspäť do obytných priestorov, ale vyfukuje do vonkajšieho prostredia cez mriežku alebo klapku na fasáde domu.

infografika profivac

Potrebujete poradiť pri výbere vhodného vysávača? Neváhajte a kontaktujte nás!