Aký je rozdiel medzi klasickým vysávačom a centrálnym vysávaním? » Profivac
+421 908 246 780
Napíšte nám

Aký je rozdiel medzi klasickým vysávačom a centrálnym vysávaním?

Medzi základné práce pri udržiavaní čistoty v dome patrí vysávanie. Takmer žiadna domácnosť sa nezaobíde bez vysávača, mnohí však premýšľajú nad tým, či je lepšie zaobstarať si prenosný vysávač alebo investovať do centrálneho vysávania. V článku si porovnáme výhody aj nevýhody jednotlivých zariadení, aby ste sa vedeli rozhodnúť správne.

Vysávanie nikdy nepatrilo k zábavným činnostiam, ale existuje spôsob, ako si môžete túto aktivitu jednoducho uľahčiť. Hoci väčšina ľudí používa štandardnú pohyblivú jednotku, systém centrálneho vysávania sa stáva čoraz bežnejšou záležitosťou, ktorú si používatelia nevedia vynachváliť. Prečo je to tak? A je možné, že sa začínajú stierať aj finančné rozdiely medzi jednotlivými zariadeniami? 

Všeobecné porovnanie

Prenosný vysávač je zariadenie, ktoré si zvykneme spájať s prachom, hlukom, neustálym manévrovaním a prenášaním z miesta na miesto. Je normálne, že vám táto aktivita príde po čase únavná, najmä ak vysávate niekoľkokrát do týždňa alebo bývate v poschodovom dome. Nehovoriac o tom, že v hoteloch a penziónoch je klasický vysávač veľmi nepraktický.

Zatiaľ čo centrálne vysávanie je elegantne zabudované do stien a je vnímané ako moderná technológia, ktorá so sebou nesie veľa benefitov, klasický vysávač má niekoľko nevýhod, o ktorých sa príliš otvorene nehovorí, ale dnes si ich priblížime.

Porovnanie nákladov na jednotlivé zariadenia

Začneme hlavným kritériom, ktoré mnohých môže odrádzať, a tým je vstupná investícia, ktorá je porovnateľne vyššia pri centrálnom vysávači. 

Zrejme si myslíte, že klasické vysávače sú nákladovo efektívnejšie, pretože ich ceny začínajú na nižších sumách. Možno ich nájsť v rôznych cenových kategóriách. Tie najlacnejšie modely začínajú na 50 €, drahšie sa šplhajú aj niekoľkonásobne  vyššie, v závislosti od výkonu a značky. Náklady na centrálne vysávanie začínajú na 2 000 ‎, pričom v cene sú zahrnuté aj poplatky za inštaláciu. Výsledná suma sa prispôsobuje požiadavkám klienta, závisí od počtu potrebných sacích zásuviek, ale aj od možností systému, preto nemožno definovať len jednu konkrétnu sumu.

Životnosť klasického vysávača je oveľa nižšia, ako je to pri centrálnom vysávaní. Zdroj: Pexels.com

Aby sme boli konkrétni, na cenu zariadení sa treba pozrieť v súvislosti so životnosťou. Centrálny vysávací systém vyniká dlhoročnou životnosťou, ktorá je minimálne 10 – 30 rokov. Bežné vysávače nie sú konštruované na dlhú životnosť. Trhové sily a výrobné normy zmenili spôsob ich výroby, takže ich pravdepodobne budete musieť vymeniť za dva či tri roky. Za centrálny vysávač zaplatíte vopred viac, ale napriek tomu to bude rozumnejšia investícia, pretože tieto systémy sú postavené tak, aby vydržali prakticky celý život.

Centrálne vysávanie nezanecháva prach, úlomky spór či baktérií

Najväčší rozdiel medzi klasickým domácim vysávačom a centrálny vysávaním, ktorý možno pozorovať, je ten, že pri vysávaní pomocou centrálneho vysávača dochádza k vysatiu aj toho najjemnejšieho prachu. Bežné vysávače víria prostredníctvom výfuku ľahký prach a pokiaľ trpíte vy alebo rodinní príslušníci ťažkými alergiami či astmou, je systém centrálneho vysávania pre vás zaručene vhodnou voľbou.

Pri vysávaní bežným vysávačom sa víri prach, ktorý sa usádza v priestore, pri centrálnom vysávaní k tomu nedochádza. Zdroj: Pexels.com

Systém centrálneho vysávača odstraňuje alergény z priestorov, čo je obzvlášť potrebné pre tých, ktorí trpia vonkajšími alergiami (prach, peľ) alebo alergiou na srsť zvierat a podobne. Umožňuje vám viesť zdravší životný štýl bez problémov tohto typu.

Ako to funguje? 

Ľahký prach, ktorý nemožno pozorovať voľným okom, je počas vysávania klasickým vysávačom rozvírený a zostáva v miestnosti, zatiaľ čo centrálny vysávač tento ľahký prach vysaje a odvedie preč. Filter v bežnom vysávači prepúšťa vzduch a s ním všetky drobné čiastočky, ktoré nedokáže zachytiť  – úlomky spór, baktérií, húb, roztočov, pričom centrálny vysávač tieto malé čiastočky povysáva dôkladne. Pri vysávaní bežným vysávačom, v ktorom nevymeníte vrecko na prach po každom vysávaní,  je rozdiel ešte výraznejší a môžete cítiť zápach prefiltrovaného vzduchu.

Rozdiel je aj vo výkone

Kvalitné prenosné vysávače môžu čistiť efektívne, ale nedosahujú výkon systému centrálneho vysávača. Centrálne vysávače majú trikrát až päťkrát vyšší výkonako tradičné vysávače. Pohonná jednotka nie je prenosná, v dôsledku toho môže obsahovať výkonnejšie motory ako bežné vysávače.

Intenzita hluku pri vysávaní je neporovnateľná

Centrálne vysávače sú tichšie, pretože motorizovaná sacia jednotka je umiestnená ďaleko od obytných priestorov. Pri vysávaní centrálnym vysávačom počujete aj tiché tóny, napríklad zvonenie vášho telefónu alebo zvuk elektronickej pestúnky. Už sa vám teda nemôže stať, že by ste zmeškali dôležitý telefonát. Obzvlášť podstatné je to v hoteloch či iných ubytovniach. Upratovačky môžu bez problémov vysávať, aj keď ostatní hostia spia. V súčasnosti nájdeme na trhu aj vysávače, ktorých hluk motora je tlmený, ale pri zvýšenom výkone sa zväčša zvyšuje aj intenzita hluku.

Komfort pri vysávaní

Centrálny vysávač vám zabezpečuje komfort pri vysávaní, ktorý je v porovnaní so štandardným vysávačom do veľkej miery neporovnateľný. Prenosné  vysávače sú vo všeobecnosti dosť ťažké a nepraktické na prenášanie. V mnohých prípadoch môžu byť aj nebezpečné, ak máte problémy s chrbticou alebo iné zdravotné ťažkosti, ktoré vám bránia prenášať ťažké predmety. Centrálne vysávače sú v tomto ohľade omnoho praktickejšie, neťaháte ich za sebou a ani ich nevynášate po schodoch.

Upratovanie je príjemnejšie, pretože primárny komponent je stacionárny (motor) a so sebou nosíte len hadicu. 

Používanie 

V tomto smere je veľký rozdiel a výhodu majú tradičné vysávače, ktoré možno zapojiť prakticky do ktorejkoľvek zásuvky v dome. Centrálne vysávače na rozdiel od toho vyžadujú prívodné a spojovacie vedenie, pričom potrubie musí viesť priamo cez steny domu. Na druhej strane, odborníci na inštaláciu vykonajú všetku prácu za vás. U nás v ProfiVac-u sú tieto inštalačné práce zahrnuté v cene.

Príslušenstvo 

Niektoré klasické modely vysávačov zachytávajú mokré nečistoty a odstraňujú škvrny, prípadne nimi možno povysávať prach na záclone, ak majú adekvátny nadstavec. Centrálne vysávače ponúkajú rovnaký sortiment príslušenstva a doplnkov, aký majú aj prenosné vysávače, avšak vzhľadom na ich vysoký výkon je ich využitie efektívnejšie. Súčasťou je napríklad separátor na vysávanie vody, lístia či popola.

Centrálne vysávače ponúkajú aj sortiment príslušenstva a doplnkov, rovnako ako bežné vysávače.

Univerzálnosť 

Prenosný (akumulátorový) vysávač umožňuje rýchle čistenie a odstránenie zachytených nečistôt bez toho, aby zaberal úložný priestor či predstavoval akúkoľvek dodatočnú prácu z hľadiska inštalácie. Samozrejme, pokiaľ ide o seriózne hĺbkové čistenie, tieto malé vysávače nemôžu nahradiť kvalitné mechanizmy, ale sú skvelé na rýchle odstránenie drobných nečistôt, pretože sú pripravené v každej situácii. Možno však bude potrebné, aby ste si zaobstarali viac ako jeden vysávač – jeden výhradne do interiéru a druhý budete používať v garáži pri čistení auta a podobne. 

Ako sa rozhodnúť? 

Centrálne vysávače sú odolnejšie, jednoduchšie na obsluhu, z dlhodobého hľadiska lacnejšie a šetrnejšie k životnému prostrediu. Klasické vysávače sú praktickou a rýchlou investíciou, splnia účel, ale nie dokonale. Pokiaľ hľadáte systém, ktorý má dlhodobý potenciál pre vašu domácnosť, firmu či prevádzku, radili by sme vám siahnuť po centrálnom vysávaní. Takisto je to aj v situácii, ak hľadáte riešenie, ako predísť nežiaducim alergickým reakciám. Pri finálnom rozhodnutí by ste mali zvážiť všetky faktory a individuálne potreby.

Autorka: Dominika Ježová

 

Potrebujete poradiť pri výbere vhodného vysávača? Neváhajte a kontaktujte nás!